RecipesAugust 27, 2025

Ayam Satay Keju Bakar dengan Ketupat

RecipesAugust 27, 2025 .

Bahan-bahan:

300g Ayam

1 Sudu Teh Serbuk Kunyit (Dihiris)

1 Sudu Teh Garam

1 Sudu Teh Gula

4 Keping Ketupat

150g Keju Mozarella Bawang dan Timun

Sos Satay

Cara penyediaan:

1. Perap ayam dengan serbuk kunyit, garam dan gula selama 1 jam.

2. Cucukkan ayam pada skewer satay.

3. Bakar dalam oven pada suhu 200°C hingga masak.

4. Susun ketupat di dalam bekas Aluminium.

5. Letakkan ayam satay di atas ketupat.

6. Taburkan dengan keju.

7. Masukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga keju cair sedikit dan perang.

8. Hidangkan dengan sos satay dan timun.

Share :