RecipesSeptember 24, 2025

Kek Hari Jadi & Krim Mentega Mangga

RecipesSeptember 24, 2025 .

Kek:

4 Biji Telur

10g SP

100g Tepung Gandum

15g Tepung Jagung

100g Gula Kastor

30g Air

30g Mentega Cair

Krim Mentega:

300g Mentega

120g Gula Aising

1 Sudu Teh Esen Vanila

Untuk hiasan:

Mangga dan Thyme

Cara penyediaan:

1. Sediakan satu cawan bersih, campurkan semua bahan kek yang disediakan ke dalam cawan. Pukul semua bahan untuk kek (kecuali mentega cair) sehingga putih dan berkrim. Masukkan mentega cair dan kacau.

2. Tuang adunan ke dalam dua bekas Aluminium, bakar pada suhu 180°C selama 30 minit sehingga masak sepenuhnya. Keluarkan dan biarkan sejuk.

3. Masukkan krim mentega ke dalam beg paip, hiaskan ke atas kek, letakkan potongan mangga dan thyme mengikut citarasa.